Trenger du/dere hjelp for å utrede mulighetene for å bli gravid?

4 desember, 2017

Fertilitetsutredning

Den første tanken er ofte: «Hvorfor blir ikke vi gravide?». Det kan være individuelt hvor lang tid det tar innen en gnagende uro utvikler seg; at det må være noe som ikke stemmer. Når tvilen har slått rot, blir det viktig å få klarhet så fort som mulig.

Utredning

En fertilitetsutredning av barnløshet skal ha to formål. Først og fremst skal den kartlegge hva det er som ikke stemmer. Deretter skal funnene lede frem til en veiledning, om hva som kan gjøres for å hjelpe paret på vei mot målet; å få barn. Noe av det viktigste er at utredningen, og muligheten for å finne måter å løse problemet på, ikke tar mer tid enn absolutt nødvendig.

Utredning steg for steg

Vanligvis ringer paret til vårt sekretærkontor og ønsker å bestille en time hos en av våre gynekologer. Dere fyller så ut helseopplysningsskjema, der dere besvarer en rekke spørsmål som vi bruker i den videre utredningen. Om en utredning blir aktuell, skal du og din partner ta blodprøver og avlegge sædprøve.  Prøvene analyseres og et par uker etter prøvetaking kommer du og din partner til å ha en konsultasjonstime med en av våre leger. Sammen går dere igjennom prøveresultatet og helseopplysningsskjemaet. På dette tidspunktet gjøres det en vaginal ultralyd på kvinnen. Ved ultralydundersøkelsen ser legen på kvinnens livmor og eggstokker, for å bl.a. sammen med blodprøvene gjøre en bedømmelse av eggreserver og forutsetninger for å oppå graviditet.
Avhengig av resultatet av prøvene og undersøkelsen, og parets ønsker, går man i blant videre med ytterligere undersøkelser av livmor og eggledere. Dette kalles HSG (Hysterosalpingosonografi).
Under møtet med legen diskuteres ulike behandlingsalternativer, for å hjelpe paret med å oppnå graviditet. Dette avhenger av svarene man har fått fra utredningen.

Årsaken til uteblivende graviditet ligger i en tredjedel av tilfellene hos kvinne og i en tredjedel av tilfellene hos mannen. Det kan også være medvirkende årsaker hos begge. I ca en tredjedel av tilfellene går det ikke an å finne en forklaring på hvorfor paret ikke har blitt gravide.

Ring oss gjerne for mer informasjon.  Les også mer om fertilitssutredning på hjemmesiden vår.

Back